Hanglampen online kopen

Op zoek naar een mooie hanglamp? Een hanglamp is veel meer dan een bron van verlichting. Je creëert er een gezellige eethoek mee, een woonkamer met een industriële look of een statige hal. Maar naast uitstraling moet het nog steeds doen waarvoor het bedoeld is: verlichten. Niet elk armatuur is geschikt om ook functionele verlichting te bieden, dus denk voor je een hanglamp aanschaft en monteert goed na over wat je er allemaal mee wilt doen. Puur decoratief, functioneel, of beide?

Waarom een hanglamp?

Een hanglamp wordt meestal in huis opgehangen op een plek waar vooral het design belangrijk is. Boven de eettafel, in de woonkamer boven de zithoek of op de slaapkamer. Echter moet deze verlichting ook functioneel zijn. Ga je een spelletje doen aan tafel, dan wil je natuurlijk wel kunnen zien wat je aan het doen bent. Ook als je thuis aan je administratie werkt of lang achter een laptop werkt, is het belangrijk om goede en functionele verlichting te hebben. Afhankelijk van wat je van plan bent te doen op de locatie waar je een hanglamp gaat plaatsen, moet je dus behalve het design ook nadenken over de gewenste lichtsterkte en de eventuele dimbaarheid. De armatuur heeft invloed op de manier waarop het licht door de ruimte wordt gedistribueerd en daarmee ook op de uitstraling van de kamer en de mate waarin het licht functioneel gebruikt kan worden of enkel als decoratieve verlichting. Uiteraard moet dat design ook passen bij de stijl van jouw interieur. Door een hanglamp te combineren met mooie wandlampen of staande verlichting, maak je een interieur dat perfect past bij jouw stijl en wensen.

Verschillende designs

Hanglampen zijn te krijgen in allerlei vormen en maten. Aangezien ze op het plafond worden gemonteerd, is het allereerst belangrijk om goed na te denken over de locatie en de hangrichting. Een klein rond of vierkant model wordt op een centraaldoos gemonteerd met een gelijkzijdig plaatje, waardoor de hangrichting niets uitmaakt. Echter zijn er ook langwerpige modellen die je vaak boven een eettafel terugziet. Ben je iemand die graag de eettafel nog wel eens in de andere richting zet? Dan is zo’n model minder geschikt, omdat dan ook telkens de gehele hanglamp opnieuw gemonteerd moet worden om in de andere richting te hangen. Met een dichte lampenkap creëer je een downlight en heb je minder verlichting in de rest van de ruimte. Met een open armatuur heb je dit juist wel. Heb je een hanglamp met stalen draden of een gewoven patroon, dan zal dit lichtpatroon ook terug te zien zijn op je wand. Dit kan een heel warm effect geven, maar het moet natuurlijk wel passen bij de rest van je inrichting. Materiaal, behuizing en lichtsterkte zijn de drie dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een de perfect hanglamp voor jouw toepassing.

Hanglampen in de kinderkamer

Speciaal voor de baby- en kinderkamer zijn er hanglampen met leuke figuren of dieren, of in vrolijke kleurtinten. Door in de behuizing bijvoorbeeld kleine figuren van sterretjes te plaatsen, krijg je als je de hanglamp inschakelt een mooi patroon op de muren. Of een groot armatuur met een aantal kleine ingebouwde lichtjes, zodat je ’s nachts een heuse sterrenhemel nabootst. Ook zijn er hanglampen van hun favoriete figuren, bekend van films en series. Als je kind dan in bed ligt en nog niet slaapt, heeft hij of zij uitzicht op een leuke plafondlamp. Voor de iets oudere kinderen zijn er lampen zonder figuren, maar in mooie vrolijke kleuren. Zo maak je je roze, groene of paarse inrichting helemaal compleet met de perfecte hanglamp. Heb je een laag hangende lamp met een gloeilamp? Zorg er dan voor dat je kind er niet bij kan: deze worden warm en branden bij aanraking. Dat geldt natuurlijk ook voor hanglampen in andere ruimtes.

Wattage en behuizing

Vrijwel alle hanglampen hebben geen vast ingebouwde lichtbron, maar zijn voorzien van een schroefdraadfitting om zelf een lamp in te draaien. Als het lampje dan is doorgebrand, dan kun je zelf een nieuwe lichtbron erin draaien. Weet je niet welke fitting je hanglamp heeft? Dit kun je vinden op de oude lamp of in de fitting. De meeste voorkomende fittingen zijn E14 en E27. Dit getal slaat op het aantal millimeters van de diameter. Kun je geen geschreven informatie vinden op de hanglamp, dan is er altijd nog de optie om hem op te meten. Afhankelijk van de manier waarop je de hanglamp wilt gebruiken, kies je voor een hoog of een laag wattage. Hoe hoger het wattage, hoe feller de lamp. Hou hierbij rekening met de behuizing van je hanglamp. Is het een heel dichte armatuur maar wil je wel nog wat functioneel licht hebben, dan kies je voor een hoger wattage. Bij een heel open armatuur hou je het wat lager, omdat je anders verblind wordt als je naar je lamp kijkt. Ook bij lampen is er keuze tussen behuizingen. Een peertje met mat glas in een open hanglamp geeft toch een stuk zachter licht dan helder glas.

Reservelampen

Voor een hanglamp, of eigenlijk voor alle vervangbare lampen in je huis, is het een goed idee om reservelampen in huis te hebben. Zit je ’s avonds thuis en het licht doet het niet meer, dan is het niet fijn om hals over kop naar de winkel te moeten (of in het donker te blijven zitten). Bij het aanschaffen van een reservelamp is het ten eerste natuurlijk belangrijk om de juiste fitting te kiezen. Heb je verschillende hanglampen met dezelfde fitting, dan gaat hier niet per se hetzelfde wattage in. Zorg daarom dat je altijd verschillende wattages per fitting op voorraad hebt. Vooral bij open hanglampen is het belangrijk om een mooi peertje te kiezen. Steeds populairder wordt de filamentlamp, met een ouderwetse look die goed past bij industriële hanglampen. Niet alle peertjes hebben dezelfde omvang. Kijk daarom goed hoe lang het armatuur van je hanglamp is. Bij de meeste modellen is het niet de bedoeling dat het peertje eronderuit steekt. Ook zijn er armaturen met een smalle opening, waar je geen dikke filamentlampen in kunt draaien. Wil je een dimbare lichtbron, kijk dit dan voor aankoop goed na in de specificaties. Gloeilampen zijn altijd dimbaar, spaarlampen niet!

Een hanglamp monteren

Een hanglamp wordt gemonteerd op een centraaldoos in het plafond. Zorg ten eerste ervoor dat de stroom is uitgeschakeld. Verwijder in de centraaldoos het deksel en het kroonsteentje. Bevestig dan de beugel waar de hanglamp aan komt te hangen aan het plafond. Controleer goed of je plafond geschikt is voor de hanglamp die je wilt. Heel zware armaturen kun je niet aan een gipsplaat hangen, omdat dan de hanglamp met plafond en al snel op de vloer zal liggen. In de centraaldoos zul je twee draden zien, blauw en bruin. Hieraan wordt de hanglamp aangesloten, door middel van een kroonsteentje of via eventueel meegeleverd materiaal. Daarna wordt de hanglamp aan de beugel bevestigd. Afhankelijk van de armatuur kan de hanghoogte nog worden aangepast. Hierna plaats je een peertje in de lamp en schroef je eventueel de rest van de armatuur vast. Een eventuele dimmer wordt gemonteerd bij de schakelknop. Schakel hierna de stroom weer in en test of je lamp werkt. Hangt de voorgemonteerde centraaldoos niet op de juiste plek? Dan is er meer werk aan de winkel.

Kabels wegwerken

Wat nou als je je lamp ergens anders wilt hangen dan op de centraaldoos die je al ziet zitten? Dan zul je de kabels door moeten trekken naar de plek waar je je hanglamp wel wilt monteren. Dit kan op meerdere manieren. Het meeste werk is om een opening in het plafond te frezen om zo een nieuwe centraaldoos te maken op de gewenste plek. Niet elke lamp kan op elke centraaldoos, dus zorg ervoor dat de diameter groot genoeg is voor jouw hanglamp! Wil je liever niet je plafond openhalen? Dan kun je gebruikmaken van een hulpstuk. Je kunt bijvoorbeeld een plank op je plafond monteren, waaraan je de lampen ophangt. Deze plank kan enkel daar waar je de lampen wilt hangen, of over de hele breedte. Ook kun je de kabels wegwerken met platte kabelgootjes. Als je deze in dezelfde kleur als je plafond koopt of verft, dan vallen ze nauwelijks op. Als laatste kun je ervoor kiezen om de kabels júist in het zicht te laten hangen. Vooral in een industriële inrichting misstaat een in het zicht hangende kabel niet. Met een laag hangende kabel of een ketting met kabel ga je helemaal voor deze look.

Overige plafondverlichting

Ben je op zoek naar plafondverlichting, maar wil je geen laag hangende lamp? Dan is een plafonnière of een plafondlamp de oplossing. Een hanglamp kan op sommige plekken te veel ruimte innemen, bijvoorbeeld in de hal, op het gastentoilet of in een andere kleine kamer. Daarmee maak je de ruimte niet alleen visueel kleiner, maar het is ook nog eens daadwerkelijk onpraktisch. Zo kan de lamp in de weg hangen van de deuropening, of je loopt direct tegen de lamp op als je een kamer binnenkomt. Daarom zijn er ook plafondlampen die vlak tegen het plafond aan zitten. Zo heb je toch makkelijke centrale verlichting, zonder dat er een opvallend armatuur ophangt. Zo’n plafonnières kun je tegenwoordig ook vinden met ingebouwde ledverlichting. Dit is niet alleen zeer energiezuinige verlichting, maar het geeft ook direct volledig licht en is goed bestand tegen vaak aan- en uitgeschakeld worden. Dat maakt dit type verlichting bij uitstek geschikt voor ruimtes als de berging of de kelder, waar je meestal hooguit een paar minuten bent en het licht alweer uitschakelt. Dit zijn ook meestal ruimtes waar je geen uitgebreide hanglamp kunt of wilt ophangen, waardoor dit een zeer goede verlichtingskeuze is.

Vragen en advies

Een plafondlamp met extra lampen koop je eenvoudig online. Heb je vragen over onze hanglampen of heb je advies nodig? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links