Plafondlampen online kopen

Op zoek naar een mooie plafondlamp? Afhankelijk van de functie van de verlichting en de sfeer die je wilt creëren, zijn er veel verschillende keuzes te maken. Wordt het een plafonnière, een inbouwspot of een hanglamp? Moet hij geschikt zijn voor in een vochtige omgeving zoals een badkamer? Kies dan een lamp met bescherming tegen water. Of komt hij op een in het oog springende plek boven de eettafel? Er zijn dimbare plafondlampen, plafondlampen met een fitting om zelf een gloei- of spaarlamp in te draaien of lampen met ingebouwde ledverlichting. Let goed op het aantal lumen, zodat je geen te felle of juiste te zwakke lamp ophangt. Voor alles wat op voorraad is geldt, vandaag besteld, morgen in huis.

Inbouwspot of opbouwlamp?

Wanneer je plafondverlichting wilt gaan installeren, kun je kiezen tussen verschillende types lampen. De hanglamp, de inbouwspot of de opbouwlamp, ook wel een plafonnière. Een opbouwlamp monteer je aan het plafond vast op de centraaldoos, zonder dat je hier extra stappen voor hoeft te ondernemen. Zo’n platte plafondlamp neemt weinig plaats in, en verlicht in één keer de gehele ruimte. Dit type lamp is daarom dan ook meestal bedoeld als functionele verlichting en niet als decoratieve verlichting. Door gebruik te maken van een hotelschakeling of een wisselschakeling, zorg je ervoor dat je de lamp op twee verschillende plekken kunt aan- en uitschakelen. Plafondlampen met zo’n schakeling zijn praktisch in bijvoorbeeld de gang of op de slaapkamer. Vanuit bed kun je de verlichting uitdoen, of zowel boven- als onderaan de trap. Een inbouwspot heeft een modernere uitstraling en vind je meestal terug in de keuken of op de badkamer. Niet elke plafondlamp is geschikt voor op de badkamer, deze moet vochtbestendig zijn. Ook vergen deze spots meer montagewerk. Veel inbouwspots kun je zwenken of draaien, zodat je een bepaald stuk van de kamer, zoals het aanrecht of de wastafel, sterker kunt verlichten. Als laatste zijn er nog de meer decoratieve hanglampen.

Plafondlampen en hanglampen

Onder een plafondlamp wordt meestal een plafonnière verstaan. Deze eenvoudig te monteren plafondlampen zijn ronde of vierkante platte armaturen met een fitting of ingebouwde lamp, die weinig opvallen in de kamer. Echter kun je ook kiezen voor een hanglamp. Dit type plafondlamp bestaat uit een fitting met daaromheen een hangende armatuur. Deze lampen hangen een stuk lager en hebben daardoor een grote invloed op de uitstraling van je interieur. Kies je voor een moderne lamp, een industriële look of een Scandinavisch tintje? Een hangende plafondlamp hang je bijvoorbeeld boven je eettafel of in de woonkamer. Heb je een langwerpige plafondlamp, dan zit hier ook een langwerpige armatuur aan. Deze lampen kun je dus niet zomaar in een andere richting hangen. Wil je je eethoek opnieuw indelen, denk dan goed na over je vorm hanglamp! Deze hanglampen hebben vrijwel altijd een losse fitting met een gloeilamp, zodat je zelf de lamp kunt verwisselen als deze is doorgebrand. Plafonnières kun je steeds meer vinden met ingebouwde ledverlichting. Dit is een veel goedkopere vorm van verlichting, maar als de lamp op is, dan moet de hele armatuur worden vervangen. Eens in de zoveel tijd zorgt dat type verlichting dus voor meer werk.

Aandachtspunten bij montage

Wanneer je een plafondlamp gaat monteren, zorg er dan altijd voor dat er geen stroom meer staat op het spanningspunt. Meet bij het monteren van meerdere spots eerst goed op, hoeveel ruimte ertussen moet komen. De minimale afstand is 30 centimeter, de maximale afstand verschilt per set. Wil je meerdere plafondlampen op één transformator aansluiten? Dan mag het vermogen van alle spots bij elkaar niet hoger zijn dan dat van de transformator. Bij de inbouwspots staat vermeld wat de zaagmaat is. Dit staat voor het ronde gat, dat in het plafond gezaagd moet worden. Hier wordt de spot in vastgeklemd. De stroomdraad trek je door het plafond. De blauwe en bruine ader worden aangesloten op de inbouwspot. Groen/geel is de aardingsdraad. Is deze er niet? Gebruik dan een kroonsteentje om de aders op kleur te verbinden. Op de inbouwspot zit een veer, deze knijp je in en duw je door het gat in het plafond. Heb je een dimmer? Deze sluit je aan bij de schakelaar. Let op: niet iedere plafondlamp is dimbaar! Bij andere types licht dan ledverlichting kan de inbouwspot erg warm worden. Zorg er dan voor dat er geen installatiemateriaal de dicht tegen de lamp aan zit.

Gloeilamp vs. Led

Hoewel enkele plafondlampen, vooral inbouwspots, al voorzien zijn van ledverlichting, heb je over het algemeen te keuze tussen gloeilampen, spaarlampen en ledlampen. Gloeilampen zijn goedkoper in aanschaf, maar zijn duurder in verbruik. Wel zijn alle gloeilampen dimbaar en makkelijk te vervangen met een peertje met dezelfde fitting. Echter is dit type plafondlampen slecht bestand tegen veel in- en uitschakelen. Uiteindelijk kan het dus toch een dure aankoop zijn. Veel mensen houden meer van het licht van een gloeilamp, omdat dit meer diffuus is. Ledverlichting heeft een gerichtere lichtstraal. Dat maakt dit type licht wel weer geschikter voor plafondlampen als inbouwspots, omdat deze meer bedoeld zijn om een bepaald deel van een ruimte te verlichten. Ledverlichting is digitale verlichting en kan veel vaker aan- en uitschakelen. Daarom heeft dit type verlichting een lange levensduur. Een ander groot voordeel led plafondlampen is de afwezigheid van warmtevorming. Vaak zie je dat een plafondlamp na een tijdje lichte verkleuring oplevert in een plafond, bij ledverlichting is dit niet het geval. Ook bij zwenkbare inbouwspots is het zo makkelijker om de armatuur aan te raken zonder je vingers te verbranden. Witte ledverlichting heeft verschillende kleurtemperaturen. ‘Warm wit’ lijkt het meest op een traditionele gloeilamp.

Lumen en kleurtemperatuur

Bij gloeilampen en spaarlampen kun je aan het wattage van de lamp zien hoe fel de verlichting zal zijn. Hoe hoger het wattage, hoe feller het licht. Bij ledverlichting is het wattage in alle gevallen erg laag, omdat ledverlichting een laag verbruik heeft. Afhankelijk van waar je je plafondlamp wilt hangen, wil je een zacht licht of juist een fel functioneel wit. Wil je een plafondlamp met ledverlichting, kijk dan naar de lumen en de kleurtemperatuur om de felheid en kleur te weten te komen. Ook hier geldt, hoe hoger de lumen, hoe feller de lamp. De lumen geeft de lichtstroom aan. Dit is de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel, die afhankelijk is van de kleur van het licht en het vermogen. Ter vergelijking, een 15 Watt gloeilamp is ongeveer gelijk aan een ledlamp met 90 lumen. Bij 25 Watt is dat al 220 lumen. De kleurtemperatuur wordt weergegeven in Kelvin. Hoe lager deze waarde, hoe warmer het licht. Tot aan 3000 Kelvin wordt ervaren als warm witte plafondlamp, met aan de andere kant van het spectrum zo’n 6000 Kelvin voor een kleur wit gelijk aan helder daglicht. De kleurtemperatuur van gloeilampen wordt niet altijd in de specificaties vermeld.

Plafondlamp voor vochtige ruimtes

Niet zomaar iedere plafondlamp kan worden gebruikt in de badkamer, garage of overkapping. Ook als je een goed geventileerde badkamer hebt, is deze ruimte veel vochtiger dan gemiddeld, al is het maar tijdelijk. Hetzelfde geldt voor een niet volledig geïsoleerde serre, een goed afgeschermd balkon of de garage. Het vocht kan de lamp binnendringen en zo kortsluiting veroorzaken bij lampen. Daarom is het belangrijk om een lamp te kiezen die hiertegen beschermd is. Er zijn speciale inbouwspots voor in de badkamer, maar ook plafonnières. Je kunt in de specificaties controleren of een plafondlamp geschikt is voor een vochtige ruimte aan de hand van de IP-waarde. ‘IP’ staat voor International Protection Rating of Ingress Protection, een Europese norm voor elektrische apparaten waarvan de richtlijnen zijn genormaliseerd. Het eerste cijfer is een maat voor waterdichtheid, het tweede cijfer beschrijft overige bescherming zoals slagvastheid en druk. Voor vochtige ruimtes raden wij minimaal IP4x aan. Dit duidt een spatwaterdichte bescherming aan, bestand tegen spatwater uit elke richting. Echte waterdichtheid, dus echte onderdompeling voor bepaalde tijd, begint bij een waarde van IP7x. Dit is voor een plafondlamp echter niet nodig. Ook het tweede cijfer van de IP-waarde is voor een plafondlamp niet van belang.

Extra eigenschappen en uitvoeringen

Naast het type verlichting en het design van de lamp zijn er nog enkele extra eigenschappen van plafondlampen die misschien wel de voorkeur genieten. Zoals uitgelegd is bij sommige modellen de lamp verwisselbaar, en bij sommige modellen is deze verlichting ingebouwd. Hoewel het lastig is om het volledige armatuur te moeten vervangen als de lamp niet meer brandt, zijn plafondlampen met ingebouwde verlichting voorzien van erg duurzame verlichting die beter bestand is tegen vaak aan- en uitschakelen. Deze hebben daarom een langere levensduur. Heb je een plafondlamp met een E27-fitting, dan kun je hier ook één van onze blacklight peertjes in draaien. Zo’n lamp wordt vooral op feestjes gebruikt voor fluorescentie- en stroboscoopeffecten. Het is dan ook geen echt licht, maar een elektromagnetische straling die invloed heeft op je waarneming van bepaalde kleuren en stoffen. Voor dagelijks gebruik is zo’n blacklight dan ook niet bedoeld. Veel inbouwspots hebben een nog zwenkbare of kantelbare lamp. Zo kun je eenvoudig de lichtstraal richten op een deel van de ruimte die je extra wilt verlichten. Enkele plafondlampen zijn bedienbaar met afstandsbediening. Zo kun je vanaf de bank of elders je lamp aan- of uitdoen, of het aanleggen van een hotelschakeling omzeilen.

Dimbare plafondlampen

In de woonkamer of de slaapkamer kan het wenselijk zijn om de plafondlamp te kunnen dimmen. Zo verander je in een handomdraai een felle lamp in aangename sfeerverlichting. Niet elke lamp is dimbaar. Met een standaard dimmer kun je in principe alle klassieke 230V gloeilampen dimmen, maar let wel op dat het vermogen van de dimmer voldoende is. De minimale belasting van de dimmer moet niet hoger zijn dan het wattage van de plafondlamp. Een 30 Watt lamp kun je niet dimmen met een dimmer met een bereik van 50 – 100 Watt. Als je meerdere lampen op één dimmer wilt aansluiten, dan mag het opgetelde vermogen van de lampen niet hoger zijn dan dat van de dimmer. In tegenstelling tot gloeilampen zijn niet alle spaarlampen dimbaar, let hier goed op bij de aanschaf. Ook ledverlichting is niet altijd dimbaar. Er zijn enkele dimbare plafondlampen met ledverlichting, maar ook hier moet het expliciet erbij vermeld worden. Omdat het vermogen van ledverlichting lager ligt dan dat van andere types verlichting, zijn hiervoor ook speciale led-dimmers nodig. Er zijn traploze dimmers, die met een schuifje of een draaiknop werken, of dimmers die stapsgewijs bepaalde lichtsterktes toelaten.

Vragen en advies

Heb je vragen over onze plafondlampen of heb je advies nodig? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contactformulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links